Antalya Psikoterapi

27-09-2022 09:48
Antalya Psikoterapi

Psikoterapi kişinin yaşadığı duygusal, davranışsal ve düşünce düzeyinde olan sorunların çözümü, psikolojik dengenin korunması ve geliştirilmesi amacıyla kullanılan konuşmaya ve sözel etkileşime dayalı bir tedavi yöntemidir. Bu noktada hem sosyal hem de tıbbi olarak birçok hizmet sunan psikiyatri uzmanları, Antalya psikoterapi hizmetleri kapsamında birçok farklı psikoterapi yöntemiyle ruhsal hastalıkları tedavi etmekte, psikolojik problemlere çözüm sağlamaktadır.

Psikoterapiler gelişigüzel ve uzman olmayan kişiler tarafından uygulanmamalıdır. Aksi taktirde istenmeyen durumlar örneğin, psikotik veya manik alevlenme, anksiyete ve ağır nevrotik tablolar ortaya çıkabilir ve bu durum kişinin hayatında geri dönüşü zor tablolara yol açabilir. Her türlü durumda ne yapacağını bilen bir uzman ile süreç yürütülmeli ve gerektiğinde uygun müdahaleler ile psikolojik ve tıbbi duruma müdahale edilebilmelidir. Uzman kişilerce yönetilen Antalya psikoterapi merkezler bu noktada hasta ve danışanlarına bilimsel ve etik çerçevede hizmet sunmaktadır.


Psikoterapi süreci ile ilgili önemli birkaç noktayı hatırlatmak isteriz;

  • Psikoterapilerde her zaman eski travmatik anılar konuşulmaz. Diğer bir ifadeyle, ‘Çocukluğuna dönelim’ tüm terapiler için uygun ve gerekli bir yöntem değildir. Özellikle son dönemde oldukça popüler olan bazı psikoterapi yöntemleri (örn, Bilişsel davranışçı terapi) yalnızca yakın geçmiş ve şimdiye odaklanarak sorunlara etkili ve kısa süreli çözümler sunmaktadır.
  • ‘Divana yatırma’ tekniği tüm terapilerde uygulanmaz. Yalnızca psikanalitik terapilerde kullanılır, fakat şu an çok da uygulanan bir yöntem değildir.
  • Psikoterapiye geliyor olmanız sizin güçsüz ve aciz olduğunuzu göstermez. Her insan hayatının belli dönemlerinde sıkıntılar yaşayabilir ve bunlarla baş etmek için danışmaya ihtiyaç duyabilir. Hem de profesyonel bir destekle, birden fazla kişiye anlatıp kafanızı karıştırmadan yapabilirsiniz bunu.
  • Psikoterapiye geliyor olmanız çok önemli bir sorununuz olduğu anlamına gelmez. Kafanıza takılan bir konuyu paylaşmak, kendinizi tanımak ve geliştirmek, ilişkilerde daha uyumlu olmak gibi amaçlarla da danışabilirsiniz.

Psikiyatristlerin Sunduğumuz Hizmetler


Günümüzde Antalya terapi merkezler noktasında faaliyet gösteren psikiyatristler danışanları için birçok farklı hizmeti sunabilmektedir. Bu noktada bu hizmetlere değinerek psikiyatri hizmetinin ne kadar önemli olduğu noktasında faydalı olmak istiyoruz.


Ergenlik Terapisi

Bireylerin çocukluktan gençliğe adım attıkları yani büyüdükleri önemli bir dönem olan ergenlik dönemi genel olarak birçok farklı sıkıntıyı da beraberinde getirir. Bu bağlamda Antalya terapi almak isteyen kişiler ergen terapisi hizmetinden faydalanabilirler. Gençlerde bu dönemde başlayan kimlik arayışı, büyümenin verdiği öz güven veya çevreye karşı aşırı duyar veya duyarsızlık vb. problemler bu dönemde sıkça görülmektedir.

Bu karmaşık dönemin önüne geçilerek bu dönemi sağlam ve sağlıklı bir şekilde atlatmaya yardımcı olan ergen terapisi birey ve ailesi arasında da sağlam bir ilişkinin kurulmasında yardımcı olmaktadır. Bu çerçevede cinsiyet farkı gözetilmeden ruhsal ve davranışsal problemler yaşayan gençlerin ergen terapisine yönlendirilmesi bu noktada büyük önem taşımaktadır. 


İlişki ve Evlilik Terapisi

İlişki ve evlilik terapisi, ilişkilerinde problem yaşayan çiftlerin başvurabileceği etkili bir tedavi yöntemidir. Çift terapisi olarak da bilinir.

İlişkilerinde sorun yaşayan ve bu sorunları kendi başlarına çözememiş çiftler evlilik terapisine katılabilir. Süregiden çatışmalar, dönemsel krizler, karar verme süreçleri, çocuklar ile ilgili sorunlar, sadakatsizlik, şiddet, maddi ve cinsel problemler sık başvuru sebepleri arasındadır.

İlişkinin niteliği, eşlerin yaşadığı sorunlar, sorun karşısındaki tutumları, duygu ve düşünceleri anlaşılmaya ve çözüm yolları bulunmaya çalışılır. Evliliğin farklı dönemlerinde dönemin kendine özgü zorlukları (Loğusalık bunalımı, küçük çocukla ilgili sorunlar, eşle ve çevreyle ilişkilerde zorluklar, ergen çocukla ilgili problemler vb.) uygun terapi yaklaşımları ile atlatılır ve bir sonraki döneme daha rahat bir geçiş sağlanır. Bu da ilişki için daha sağlam bir temel oluşturur. 


Cinsel Yaşam Terapisi

Eşlerin birbirlerine karşı cinsellikle ilgili yaşadıkları problemlerin çözülmesine odaklanan cinsel yaşam terapisi bu noktada büyük önem taşımaktadır. Cinsel terapi, çiftlerin birbirlerine karşı diyalog ve sağlıklı bir şekilde davranışları ve konuşarak problemleri halledebilme temeline dayanan bir terapi yöntemi olarak değerlendirilir. Bu bağlamda Antalya psikoterapi hizmetleri arasında en çok hizmet sunulan terapi yöntemlerinden biri cinsel yaşam terapisi olmaktadır.

Psikiyatri seansında çiftlerin yaşamış oldukları cinsel problemlere sebep olan nedenler konuşularak bu nedenlerin ortadan kaldırılması hedeflenir. Bu çerçevede psikiyatri uzmanı gerek gördüğü taktirde çiftlerle birlikte veya ayrı bir şekilde seans düzenleyip görüşme yapma isteği duyabilir. Bu bağlamda çiftlerin çözüm odaklı olması ve uzmana bu konuda yardımcı olmaları problemlerin çözümünü çok daha kolaylaştıracaktır. Bu sayede Antalya psikoterapi merkezler önemli bir aile probleminin de çözümüne ortak olmuş olmaktadırlar.


Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), psikoloji ve psikopatoloji (ruhsal rahatsızlıklar) alanındaki bilimsel bulgulara dayalı olarak geliştirilmiş, bilimsel ilkelerin psikoterapi alanına uygulanmasıyla ortaya çıkmış çağdaş bir psikoterapi yöntemidir. Ortaya konan bu tedavi yönteminin etkinliği bilimsel olarak sınanmış ve yüzlerce klinik araştırmayla birçok ruhsal rahatsızlıkta etkili olduğu gösterilmiştir. Öncelikle kişinin güncel sorunlarına odaklanılır, süre olarak daha sınırlı ve daha çok sorun çözme hedeflidir. Başvuranların güncel sorunlarını çözmesinin yanında, onlara bütün yaşamları süresince sorunlarını çözmekte kullanabilecekleri özel birtakım beceriler de öğretir. Bu beceriler çarpık düşünceleri saptamak, inançlarını değiştirmek, çevreyle yeni ilişkiler kurmak ve davranış değişikliğidir.


Hipnoterapi

Halk arasında hipnoz olarak bilinen ve bilimsel adı hipnoterapi olan yöntemdir. Bu çerçevede Antalya terapi seansları esnasında uzman psikolog eşliğinde kişinin zihninin boşaltılarak rahatlama sağlanması ve problemlerin temeline inilmesini sağlayan yöntemdir. Özellikle psikoterapi noktasında uyumsuz olan kişiler için tercih edilen yöntemde bu sayede danışanın inadı büyük ölçüde kırılır ve yaşanılan problemlerin sebepleri hakkında uzmana önemli yardımı dokunur.

Hipnoterapi danışanın uyuduğu ve uzmanın ona bazı sorular sorduğu bir yöntem olarak bilinse de danışan aslında bu terapi esnasında uyanıktır. Danışan her şeyin farkındadır ve bilinci açıktır. Ayrıca hipnozdan çıkamamak gibi bir durum söz konusu değildir. Bu bağlamda Antalya psikoterapi hizmeti veren birçok uzman psikiyatr hipnoterapi yöntemini kullanarak danışanlarında ciddi rahatlamalar sağlamaktadır.


EMDR Terapi Yöntemi

Günlük yaşantı sırasında birçok kimse bazı ani olaylarla karşılaşır ve bu olayların etkisinden çıkamaz. Şok hali denilen bu durum için ancak bir uzman yardımı alınması gerekir. Bu çerçevede Antalya Psikoterapi merkezler EMDR terapi yöntemini kullanarak bu şok halinden kişinin çıkmasını sağlamaktadır. Zihinde o ana dair bulunan anılar yeniden işlenerek yavaş yavaş zihin dışına çıkarılmaya çalışılır. 

EMDR yönteminde danışan ve terapist ilişkisi kurulduktan sonra terapi başlar. Zihinde bulunan anılara ulaşılır ve bu anılarla ilgili danışana bazı uyaranlar iletilir. Göz hareketleri veya kulaktan ses uyaranları şeklinde çeşitlenen bu uyaranlar sayesinde şok geçirilen anılar zihinden silinir ve yerini yeni uyaranlar alır. Böylece danışanda önemli bir rahatlama sağlanır. Bu çerçevede Antalya terapi hizmeti veren birçok uzman psikiyatr bu noktada önemli bir hizmet sunmaktadır.


Grup Terapisi

Grup terapisi günümüzde Antalya psikoterapi hizmetleri arasında en çok tercih edilen tedavi yöntemi olarak görülmektedir. Aynı problemi yaşayan birçok bireyin aynı şartlar altında bir araya gelerek seans aldığı grup terapisi bireyler arasında olumlu bir etkileşim sağlamaktadır. Kişiler arası ilişkiyi güçlendirmesi ve bireylerin birbirlerinden öğrenme yeteneklerini artırması açısından son derece etkili bir yöntemdir. Bu noktada kişilerin yaşadıkları problemlerle ilgili tek başlarına olmadıkları, benzer problemler yaşayan kişilerin de oldukları vurgulanmaya çalışılır.

Grup terapisi grup halinde yapıldığı için birçok kimse grup ile birlikte mevcut olan problemlerinden kurtulmaktadır. Bu noktada Antalya psikoterapi merkezler randevu yoluyla grup terapisi için hizmet vermektedirler. Grup terapisinde seans süreleri ortalama doksan dakika civarında olmaktadır. Bu çerçevede bu süre içerisinde danışan birçok farklı kişilik ve kimlik tanıyıp problemleriyle ilgili önemli bir rahatlama yaşamaktadır.


Psikolojik Danışmanlık

Psikolojik danışmanlık günümüzde bir meslek grubu olarak görünse de daha çok birçok danışan için önemli bir arkadaştır. Yaşam süresince birçok problemle karşılaşan bireyler bu problemlerle bazı zamanlar tek başlarına mücadele edememektedirler. Bu çerçevede Antalya terapi hizmeti almak veya bir psikolojik danışmana danışma ihtiyacı duyarlar. Bu noktada kendisine yardımcı olacak bir kişi arayışı içinde olan bireylerin imdadına psikolojik danışmanlar yetişmektedir.

Psikolojik danışmanın görevi ise bu problemleri yaşayan danışmanın problemlerini çözmek değildir. Bu herkes tarafından doğru bilinen yanlış bir kanıdır. Problemlerin çözümüne ortak olmak ve bu problemleri çözmekte danışana yol göstermektir. Bu noktada Antalya psikoterapi alan birçok kimse bunu yanlış anlamakta veya bilmektedir. Kişinin kendisini yönetmesini ve kararlarını kendiliğinden almasını sağlayacak cesareti danışana psikolojik danışman vermektedir.

Bu çerçevede Antalya psikoterapi merkezler danışanların sorunlarını yönetecek kabiliyete sahip olmaları mevcut potansiyellerini ortaya çıkarmaları noktasında yardımcı olmaktadırlar. Bu sayede sağlıklı bir birey olarak hayatlarına cesur bir şekilde devam etmelerini sağlamaktır. Psikolojik danışmanı bu şekilde değerlendirmek ve ona göre danışmanlık hizmeti almak problemlerin çözümünü önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.