Evlilik Danışmanlığı Almak Birbirinizi Daha İyi Anlamanızı Sağlayabilir

23-11-2022 15:10
Evlilik Danışmanlığı Almak Birbirinizi Daha İyi Anlamanızı Sağlayabilir

Önce aşk gelir, sonra evlilik gelir, ardından evlilik danışmanlığı mı gelir?

Evlilik danışmanlığı, bir çiftin genellikle ilişki sorunları nedeniyle yardım aldığı bir tür ortak danışmanlıktır. Diğer terapi türlerinden farklıdır çünkü her seansta evli olan çift birlikte katılım sağlar. Ancak bazı durumlarda terapist kişileri daha iyi tanımak ve sorunu keşfetmek için bire bir toplantılarda yapabilir. Sonrasındaki süreç genelde birlikte ilerleyecektir.

Evlilik danışmanlığı, birçok terapist tarafından, özellikle kızgın, incinmiş ve terapiyi eşlerinin yanıldığını kanıtlamak için bir araç olarak gören çiftlerde üstlenilmesi en zor terapi olarak görülüyor. Özünde, evlilik danışmanlığı, çiftlerin ilişkilerini geliştirmek için sorunları anlamalarına ve çözmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Çiftlere problem çözmeyi, sorunlarla sağlıklı bir şekilde başa çıkmayı öğrenirken daha fazla şefkat ve daha az korku ile iletişim kurma araçları vermeyi amaçlamaktadır.

Evlilik danışmanlığı almak için ilişkinizde mücadele ediyor olmanıza gerek yok. Evlilik danışmanlığı, yalnızca ilişkilerini güçlendirmek ve birbirleriyle daha bağlantılı ve bağlı hissetmek isteyen çiftlere fayda sağlayabilir.

Evlilik Danışmanlığını Kimler Düşünebilir?

Evlilik danışmanlığı, sorunlarını kendi başlarına çözmeye çalışan ancak başarılı olamayan tüm çiftler içindir. Siz ve eşinizin bu kategoriye girip girmediğinden emin değil misiniz?

Aşağıdaki işaretlere göz atın:

  • Zayıf iletişiminiz var ve hiçbir konuda anlaşamıyorsunuz

  • Sürekli kavga ediyorsunuz ya da çekişiyorsunuz

  • Birlikte problem çözemiyorsunuz, ortak karar almakta sıkıntı çekiyorsunuz

  • Güven problemini bir türlü aşamamak

  • Duygusal ve fiziksel olarak bir bağlantı eksikliği hissediyorsunuz

  • Cinsel sorunlar yaşıyorsunuz, birbirinize uzaksınız

  • Yaşam tarzı veya yaşam hedefiyle ilgili anlaşmazlıklarınız var (örn. para, çocuklar, nerede yaşayacağınız vb.)

  • Huzurlu ve neşeli günlerden, sürekli tartışmalı olduğu günlere geldiniz

Gerçek şu ki, çoğu çift evlilik danışmanlığı almaya karar vermeden önce evliliklerindeki kargaşadan duygusal olarak bitkin düşüyorlar ve son ana kadar bekliyorlar.

Ya Partnerim Evlilik Danışmanlığına Açık Değilse?

Erkeklerin %79'u partnerlerinin çift terapisine açık olacağını düşünürken, kadınların sadece %66'sı partnerlerinin gidebileceğini düşünüyor. Ancak araştırmalar, evlilik danışmanlığını hiç denememiş kişilerin %52'sinin katılmayı düşüneceklerini söylediklerini göstermiştir. Eşinizle konuya nasıl yaklaşacağınız konusunda gerginseniz sohbeti kimseyi savunmaya geçirmeyecek şekilde kurun.

Birbirimizi hâlâ ne kadar önemsediğinizden bahsedin. Sorunlarını aşmak için evlilik danışmanlığının size iyi geleceğinden bahsedin. Evlilik danışmanlığını ilk kez deniyorsanız, ne bekleyeceğinizi bilmek yardımcı olabilir. Bir terapistin ilk çift değerlendirmesi yapması veya devam eden ilişkiler veya bireysel psikolojik sorunlar gibi şeyleri elemek için her bir partnerle ayrı ayrı görüşmesi alışılmadık bir durum değildir. Bir terapist ayrıca, çiftin ilişkisindeki bu endişeleri çözmek amacıyla her bir ortağa kendi özel endişelerinde yardımcı olmak için ayrı toplantılar önerebilir.

Terapistiniz çift danışmanlığının faydalı olduğunu düşünürse, seanslar büyük olasılıkla haftalık veya iki haftalık bir programda bir seferde yaklaşık bir saat sürecektir, ancak uzunluk çifte göre değişebilir. Evlilik danışmanlığınızın süresi, karşılaştığınız sorunlara bağlı olacaktır. Bazı çiftler dört seans gibi kısa bir sürede olumlu sonuçlar alabilirken, bazıları daha fazlasına ihtiyaç duyabilir.

Evlilik Danışmanlığı Seansları Sizi Germesin

Bir evlilik danışmanlığı seansı sırasında çiftler, kabul edilmesi ve çözülmesi gereken sorunları belirlemek ve ele almak için terapistleriyle birlikte çalışırlar.

En önemli faydaları; 

  • Birbirinizle iletişim kurmanın daha etkili yollarını öğrenmek

  • Birbirinize karşı nasıl savunmasız ve dürüst olunacağını öğrenmek

  • Duygusal olarak yüklü hissettiklerinde öfkelerini ve tepkilerini nasıl kontrol edeceklerini öğrenmek

  • Neden evlenmeyi seçtiklerini ve evlilikteki ortak amaçlarını keşfetmek

  • Romantizmi yeniden canlandırmak

  • Yargılamak ve diğer kişinin değişmesini istemek yerine birbirinize nasıl minnettar olunacağını hatırlamak

Çiftlerin güvenli ve rahat hissettiği bir yerde istekli iki kişi olduğunda, ilişkide mutlaka değişim ve büyüme olur. Evlilik danışmanlığı, çiftler bunu ciddiye aldığında ve seanslarda öğrendiklerinin ve keşfettiklerinin farkında olduklarında başarıya ulaşır.

https://www.shtpsikiyatri.com/sayfa/sevim-haciarifoglu-tolunay-kimdir

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.