Görmezden Gelmemeniz Gereken Güçlü Depresyon Belirtileri

13-03-2023 14:19
Görmezden Gelmemeniz Gereken Güçlü Depresyon Belirtileri

Kendinizde veya sevdiğiniz bir kişide majör depresyonu fark etmek her zaman kolay değildir. Tedavinin ne zaman gerekli olabileceğini belirlemek için bu ipuçlarını kullanın. Depresyon belirtileri her zaman sık ağlama ve bunaltıcı umutsuzluk kadar belirgin değildir. Çoğu zaman değişiklikler hafiftir ve kişi fark etmeyebilir, ancak arkadaşları ve sevdikleri bunu fark edebilir.

Depresyonun tek bir modeli yoktur ve durumun ilerlemesi kişiden kişiye değişebilir. Semptomlar, bir arkadaşla yürüyüşe çıkmak yerine evde kalmayı tercih etmek gibi hafiften kendini gösterebilir. Bununla birlikte duş almak için yataktan bile çıkamamak veya sürekli intihar düşünceleri gibi daha şiddetli olabilir. Bu belirtilerin seviyesi şiddetli bir depresif döneme hızla ilerleyebilir.

İster kendinizde ister sevdiğiniz bir kişide endişe gerektiren depresyonu tanımanıza yardımcı olmak için, göz ardı etmemeniz depresyon belirtilerinden bahsedeceğiz.

Uyku Problemleri

Uykuyu tam alamamak ve deliksiz uyuyamamak başlı başına bir sağlık problemidir. Bazen bu durumu depresyon tetikleyebilir. Depresyonu olan bazı kişiler yataktan kalkmakta zorlanabilirler ve gün içinde uzun süreler uyuyabilirler. Bu kişileri özellikle gece uykuya dalmakta ciddi sorun yaşamaktadırlar. 

Aktivitelere Karşı İlgi Kaybı

Bazı insanlar canları sıkıldığında hoşlandıkları hobilere yönelirler, ancak majör depresyonu olanlar bunlardan kaçınma eğilimindedir. Siz veya tanıdığınız biri genellikle bahçeyle uğraşmayı seviyorsa, ancak bırakın bahçede çalışmayı, dışarı çıkmak için bile enerji toplayamıyorsanız, bu bir tehlike işareti olabilir.

Olağandışı Enerji Artışı

İronik bir şekilde, depresyondaki insanlar hayattan umudu kestiklerinde, hiçbir şeye ilgi duymadıklarında ya da sert bir şey yapmaya karar verdiklerinde, yavaştan çok daha enerjik hale gelebilirler. Bunun nedeni, bir çözüme vardıkları için bir rahatlama hissetmeleridir, bu nedenle sevdiğiniz bir kişide bunun gibi ciddi bir değişiklik fark ederseniz, bu büyük bir endişe nedenidir. Bu noktada psikolojik destek almak için hiç vakit kaybetmeden harekete geçmek gerekir.

İştahta Değişiklik

Bazı insanlar depresif veya endişeli olduklarında aşırı yemek yerler, ancak şiddetli depresyonu olan kişilerde genellikle bunun tersi baş gösterir. O yüzden bu süreci de iyi takip etmek gerekir, çünkü sağlıksız beslenme düzeni kişinin sağlığını daha da kötüye götürecektir. Bu da depresyonun şiddetini arttıracaktır.

Gergin Olmak

Birçok insanda depresyon sinirlilik, sabırsızlık veya endişe ile kendini gösterebilir. Kadınlar özellikle depresyonla birlikte anksiyete semptomlarına eğilimlidir. Yine konsantrasyon problemleri de ciddi bir işarettir.

Değersiz Hissetmek

Aşırı suçluluk veya değersizlik hissetmek de depresyonun ayırt edici özelliği olabilir. İnsanlar depresyonda olduklarında evde ya da işte yeterince şey yapmadıkları için kendilerini suçlu hissedebilirler. Her şeyi takılabilir, alınabilirler. 

Fiziksel Semptomlar

Beden ve zihin birbirine bağlı olduğu için depresyon, kalıcı baş ağrıları, sindirim sorunları veya açıklanamayan bölgesel ağrılar gibi tedaviye dirençli fiziksel şekillerde de kendini göstermeye başlayabilir.

Kendinden Sonraki Dönemi Konuşmak

Ciddi şekilde depresyonda olan bir kişi, ölüm ve diğer olumsuz haberlerle meşgul olabilir. Örneğin, “ben gittikten sonra” işlerin nasıl olacağı hakkında konuşabilirler ve bunu ciddi şekilde ifade edebilirler. Bu işaret depresyonun ciddi derecede ilerlediğini gösterir.

Kendinizde veya sevdiğiniz bir kişide bu ciddi depresyon belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz, iletişime geçin ve yardım alın. Destek almak tüm sorunlarınızı aşmanızda size çok büyük destekler sağlar. Bu durumu geçiştirmeyin ya da toplumsal baskıdan dolayı ertelemeyin. Zaman çok hızlı geçiyor ve kaybettiğiniz her an çok değerlidir. Yardım almak ruh sağlığınızı iyileştirmenizde çok güçlü bir destekleyicidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.