Çocuk ve Aile Terapisi

Aile terapisi, psikolojik sorunları ilişki bağlamı içerisinde ele alan modern tedavi uygulamalarıdır. Kimi durumlarda ailenin tamamı, kimi durumlarda ise bir kısmı sürece dahil edilir. Anne, baba, çocuk ve ailenin diğer bireyleri aynı veya farklı seanslarda görülebilir.

Kimler Katılmalı?

Aile içerisinde yaşanan sıkıntılı bir olay varlığında direkt sorunu yaşayan kişi veya sorundan dolaylı olarak etkilenen diğer bir aile üyesi, başvuruda bulunabilir. Hangi aile üyesinin ne zaman ve ne ölçüde danışmanlık & terapi hizmetine dahil edileceğine uzman kişi karar verir ve aileyi yönlendirir. 


Sık Başvuru Nedenleri;

  • Çocuk/lar ile ilgili sorunlar (uyum sorunları, davranış değişiklikleri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, kaygı bozuklukları, depresyon, yalnız yatamama, okul korkusu vb.)
  • Anne ve baba olmanın gereklilikleri ile ilgili kafa karışıklıkları
  • Eşler arası sorun ve anlaşmazlıklar
  • Aile ortamında yaşanan huzursuzluk ve gerilimler
  • Zorlayıcı ve ağır yaşam olayları (hastalık, kayıp, boşanma, ölüm, iflas vb.)
  • Ergenlik dönemi sorunları
  • Yaşla birlikte gelen psikolojik durumdaki değişiklikler
  • Annenin gebeliği ya da doğum yapması ile başlayan uyum süreçleri
  • Aile içinde yaşanan rol karmaşaları ve hiyerarşik yapının bozulması
  • Çocukların evden ayrılması (üniversiteye gitme, evlenme gibi), karı kocanın birlikte çocuksuz bir sisteme uyum sağlamasını gerektiren süreçler
  • Aile üyelerinden birinde ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıklar (panik atak, depresyon, takıntı hastalığı, alkol-madde kullanımı, davranış bozuklukları, bipolar bozukluk, şizofreni, yeme bozuklukları vb.)
  • Aile sisteminde kriz yaratan her tür olay


Neden Önemlidir?

Aile terapisti, aile sistemindeki sağlıklı çalışmayan yönleri tespit ederek yaşanan sorunlara yeni çözüm yolları bulunmasını sağlar. Aynı zamanda dışarıdan profesyonel ve objektif bir bakış açısı, ailedeki her üyenin kendisini daha rahat ifade etmesini sağlayarak sorunların daha net ortaya konulmasına olanak sağlar. Ek olarak, bütün aile bireylerinin sorunun çözümüne dahil olması, problemlerin daha kısa sürede çözülmesine yardımcı olur.


Aile terapisti, aile bireylerinin her birinin farklı özellikleri olduğunu ve bunların ortaya çıkarılarak kabul edilmesinin aileyi birleştirici ve işlevselliği artırıcı etkiye sahip olduğunu vurgular ve bu yönde çalışır. Tüm aile bireylerinin sorunları detaylı bir şekilde dile getirilerek tek tek her üye desteklenmeye ve çözüm yolları bulunmaya çalışılır. Tıpkı fiziksel hastalıklarda olduğu gibi ruhsal sorunlar ve aile içi problemlerde de geç kalmamak, sorunların daha çabuk çözülmesine yardımcı olur. 

Amaçları Nelerdir?

Aile terapisinde başlıca amacımız; ilişki ve evlilik terapisindekine benzer şekilde, sorunlu kişiyi bulmak değil, var olan soruna çözüm aramaktır. Çünkü, aile üyelerinden birinin yaşadığı herhangi bir sorun aile sistemini tümden etkileyecektir.

Aile sistemi içerisinde her birey, farklı sorunlardan şikayetçi olabilmektedir. Tek tek üyelerin şikayetlerine değil, hangi etkenlerin yaşanan sıkıntılı duruma sebep olduğuna odaklanılır ve çözümü için neler yapılabileceği konuşulur. Bunun için detaylı bir psikiyatrik değerlendirme ve aile sistemini etkileyen etkenlerin ortaya çıkarılması oldukça önemli ve gereklidir. Çünkü, her ailenin alttan alta işleyen kuralları, değerleri, istek ve beklentileri birbirinden farklıdır ve kendi içinde değerlendirilmelidir. 


Ne Zaman Başvurmalı?

Ailenin sorunları sık sık ve sürekli olarak yaşıyor olması, bulunan çözümlerin işe yaramaması veya geçici bir iyilik hali sağlaması danışmanlık hizmeti alınmasını gerektirir. Burada önemli olan nokta; var olan ve çözülmesi gereken bir problemin görmezden gelinmemesi veya ertelenmemesi gerektiğidir.

Çünkü, şu an için görmezden geldiğin ve ödemekten korktuğun bedeller, ileride daha ağır bir fatura ile karşına gelebilir.

https://www.shtpsikiyatri.com/sayfa/sevim-haciarifoglu-tolunay-kimdir

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.